Klankbord

oor aandoening

Deel je ervaringen met anderen

Er zijn 3944 berichten geschreven.
U bekijkt momenteel pagina 2 van 395.

Naar pagina: Meest recent   2   3   4   5   6   7   8

Jellevrijdag 24 november 2023 - 15:43u
Hi allemaal,
Ook ik ontdekte jaren geleden dat ik last had van Tuba Aperta. Een paar maanden later kreeg ik voor een andere reden (tandenknarsen 's nachts) een bitje om te dragen, en sindsdien zijn bij mij de klachten volledig afgenomen! Wellicht kan ik er iemand mee helpen, maar als je zelf ook klachten m.b.t. je kaken hebt, ga dan zeker even langs bij de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een kaakchirurg of fysiotherapeut.

Ik heb vorige week overigens oordruppels met antibiotica gekregen en ik merk (vraag me niet waarom?) dat mijn buis van eustachius daardoor weer wat verder open is gaan staan. De oude problemen, zoals krakend ook bij slikken en drukproblemen in oor, zijn nu weer wat voorzichtiger terug. Dit heb ik al eens eerder gehad met neusspray waar antibiotica in zat. Ik ben ook gelijk gestopt met de kuur en hoop dat het weer een beetje bijtrekt de komende dagen.

Hoop dat velen van jullie wellicht hier wat aan hebben.
Fleurmaandag 09 oktober 2023 - 21:51u
Hoi allemaal,
Ik kamp vanwege anorexia al zo'n 8 jaar met ernstig ondergewicht (BMI 10) en ik heb al zo'n 3 jaar last van TA; horen van mijn eigen stem en ademhaling, kraken en ploppen van mijn oor en de klachten nemen af als ik voorovwr buig. Nu lees ik vaak dat ondergewicht de klachten kunnen veroorzaken dus is ook mijn hoop dat het volledig kan genezen als ik aankom. Weet iemand of dit volledig mogelijk is en/of heeft iemand hiermee ervaring?
Jackzondag 01 oktober 2023 - 16:08u
hallo Bet
(en allen),

Ook ik heb nu 5 jaar TA. Dus welkom bij de club. Hier ben je tussen gelijkgestemden en begripvollen.
De oplossing zit in de persoonlijke verwerking en acceptatie. Of een horizontale positie. Operatief is hierbij niet aan de orde.
Mijn weg loopt via mindfulness ( ook op het werk) en yoga. Verder ga ik nu intenser op in mijn passies. Boeken, muziek, fotografie, buiten zijn. Voor je omgeving en sociale contacten en relaties is het lastig uit te leggen. Woordelijk, met je stem. Door de autofonie. Het is een onzichtbare aandoening die je nog meer "speciaal" maakt dan je al bent.
Betzondag 24 september 2023 - 16:09u
Hai ik heb ook TA. Al 5 jaar aan mn rechteroor. Terry zn symptomen komen exact overeen met mijn symptomen. Het liefst ben ik het hele jaar verkouden want dan zit t dicht en hoor ik mezelf weer normaal. 2x geopereerd met "fillers" maar hielp niets. Ben t zo gewend dat ik er niet meer dagelijks mee bezig ben. Soms is t wel erger vooral als ik uit ben geweest in luide muziek en zelf hard praat en hard gezongen heb. Iemand ondertussen n oplossing voor deze aandoening?
Terrywoensdag 30 augustus 2023 - 19:16u
Hoi 'O',
Ik snap dat het je allemaal erg bezig houdt maar allereerst doe je toch een belangrijke uitspraak in je verhaal: "Daarna is dat weg en voel ik wel dat hij langzaam dichtzakt."
Dat dichtzakken gebeurt in geval van Tuba Aperta dus niet waardoor bij spreken vooral de autofonie een klacht is die als eerste zeer hinderlijk opvalt. Tijdens een gesprek spreek je als het ware met twee stemmen (een binnenwaartse en een buitenwaartse) waardoor het lijkt dat iemand hinderlijk synchroon met je mee praat maar dat ben je dus gewoon zelf! Ik zou toch even geduld hebben en afwachten wat het resultaat van de behandelingen van de kaakfysio zijn. De hoge spierspanning moet toch eerst behandeld zijn voordat je verder kan met eventuele verdere stappen. Sommige ooraandoeningen zijn met een ct scan aan te tonen maar helaas is dat in geval van tuba Aperta (wat ik begrepen heb) moeilijk of niet het geval..
Owoensdag 30 augustus 2023 - 11:40u
Hoi Terry,

Ik heb nog eens even gekeken naar je lijstje met punten. Ik moet zeggen dat ik als ik mijn neus snuit hij links eigenlijk best wel snel opengaat zonder heel veel kracht. Dat is eigenlijk net zoals bij het gapen. Mijn oor kraakt wat voordat ik gaap en dan gaat vooral die linkerkant ,die dus ook makkelijker opengaat met snuiten, wagenwijd open net zoals wanneer je klaart zeg maar (niet elke keer maar vaak wel) vaak als ik dan geluid maak bij het gapen ik noem het even de uitademing/zucht Aan het einde dan hoor ik deze nog door mijn oor gaan. Is dit dan ook normaal? Daarna is dat weg en voel ik wel dat hij langzaam dichtzakt. Ik las ergens dat jij soms het gevoel heb dat je oor tegen bijna open aanzit. Ik heb dat idee zelf eigenlijk ook een beetje. Alleen is hij nog nooit uit zichzelf opengeklapt. Ik denk ook dat die soort van plakkerige klikjes die ik hoor als ik praat daar wel eens vandaan zouden kunnen komen. Zou een ct scan uit kunnen wijzen of een buis deels openstaat? Sorry voor al mijn vragen. Het houdt me erg bezig allemaal.

Groetjes
Terrydonderdag 24 augustus 2023 - 19:29u
@O

Heel goed, die kaakfysio!
De te hoge spierspanning in de kaakspieren is een belangrijke diagnose die inderdaad veel invloed kan hebben op je beschreven klachten, succes!
Odonderdag 24 augustus 2023 - 09:20u
Ik snap het helemaal!
Er zijn vast meer mensen zoals ik die twijfelen of bang zijn voor en dan is het juist fijn om wat info te kunnen lezen.
Ik heb je lijstje doorgenomen en er zijn best wel wat dingen die ik herken. Maar die autofonie dus niet. Zou de buis wellicht ook een beetje open kunnen staan aan 1 kant ofzo. Of is het of open of dicht..?
Het is zeker wel eens zo dat als ik snuit, de lucht door m’n oor of oren gaat. Maar dat vergelijk ik eigenlijk meer een beetje met druk zetten net zoals bij klaren. Ook zoals ik schreef gaat een binnensmonds boertje laat, kan ik de lucht door m’n oor doen, maar ook dan gaat je gehemelte een stukje omhoog dus wellicht ook wel een normale reactie.
Bij beweging van mijn hoofd als ik helemaal naar recht kijk, klikt m’n trommelvlies wel eens.
Ook heb ik dan die myoclonus (nu helaas aan beide kanten). De afgelopen week had ik vaak nadat ik gegeten had en weer ging praten dat m’n trommelvlies even hard plopt/kraakte. Alsof er dan tijdens het kauwen wat teveel lucht in de buis kwam.
Wat ik ook zeker wel denk en volgens mij heb jij dat al eens eerder ergens geschreven doen spanning en stress geen goed.
De kaakfysio voelde meteen dat m’n kaakspieren flink gespannen waren en heeft wat naaldjes geprikt. Gisteren merkte ik al verbetering na het eten met het kraken na afloop. Dat geeft me wel weer enigszins een positief gevoel. Volgens haar kunnen je oren en buizen flink reageren op spierspanning. Daar ga ik nu eerst maar eens aan werken. Even de spanning ‘loslaten’
Wellicht is dat de oplossing. Bedankt weer voor je reactie.

Hartelijke groet
Terrywoensdag 23 augustus 2023 - 10:53u
@O

Correctie:
Ik zie dat bij punt 3 het woord "weinig" is weggevallen, het moet zijn: Bij het snuiten van de neus blaas je de lucht met weinig kracht (door het ontbreken van weerstand) al vol in het oor.
Terrydinsdag 22 augustus 2023 - 19:08u
@O

Ik heb er even over nagedacht.
Ik communiceer toch liever middels dit forum, ook om iedereen die op zoek is naar informatie zoveel mogelijk de kans te geven die ter beschikking te hebben wat natuurlijk ook de opzet is van deze website.
Ik noem hieronder nog even een paar kenmerkende eigenschappen/klachten met betrekking tot Tuba Aperta.
1: Bij het spreken is de eigen stem van binnenuit vervormd (en luider) hoorbaar dan van buitenaf, je praat dus als het ware rechtsreeks in je oor.
2: De ademhaling is luid en duidelijk in het oor hoorbaar en klinkt alsof iemand hard in een microfoon blaast.
3: Bij het snuiten van de neus blaas je de lucht met kracht (door het ontbreken van weerstand) vol in het oor.
4: Bij beweging van het hoofd regelmatig krakende en ploppende geluiden in het oor zonder dat je slikt.
5: Bij het gebruik van neusdruppels nemen de klachten vaak toe.
6: Bij een flinke verkoudheid nemen de TA-klachten af of verdwijnen zelfs.
7: Bij het gaan liggen of flink bukken verdwijnen de TA-klachten spontaan.
Misschien herken je al deze klachten, zoniet dan speelt er toch iets anders maar dan is het hoogstwaarschijnlijk geen Tuba Aperta!

Volgende pagina